Value for Value in de praktijk

In de praktijk is iedereen al eens met dit model in aanraking gekomen. De straatmuziek of de orgel in de winkelstraat speelt in principe gratis. Toch ligt de instrumentenkoffer voor de artiest of wordt er ritmisch met een bakje munten gerammeld om je uit te nodigen jouw waarde te delen voor de geleverde dienst (muziek). Je bent niet verplicht iets te geven. Kan dit uit? Blijkbaar wel, zolang genoeg mensen geld geven en dit opweegt tegen de tijd en kosten die de muzikant maakt werkt dit uitstekend. Hoe beter de artiest en hoe drukker de straat des te meer deze zal verdienen. Meer voorbeelden uit onze praktijk.

Spontaan Coachingsgesprek

Op grote schaal hebben wij zelf dit model (nog!) niet toegepast maar tijdens een van de eerste gesprekken die ik voerde met Susanne (co-founder Entrepreneurability) over het Company of Owners model monde dit gesprek uit in een coachingsgesprek voor mijzelf.
Het gesprek was dusdanig waardevol voor mij dat ik haar vroeg hier een factuur voor te sturen. In eerste instantie weigerde zij dit, maar na enig aandringen kwam er een factuur met de waarde die ik het gesprek vond hebben. Value for value!

Workshop met meer waarde

Een van de eerste workshops die ik verkocht was bij een grote software development organisatie. De leidinggevende was enthousiast over de inhoud van mijn voorstel dat ik had gedaan. Hij zag de waarde en zag mij, met mijn ervaring, als de juiste persoon om deze workshop de leiden. Hi wist dat ik net was gestart als zelfstandig ondernemer en vroeg mij om een hoger bedrag voor de workshop in rekening te brengen. Je levert veel meer waarde dan dat je nu vraagt! Verdubbel dit bedrag gerust! Ik vroeg te weinig value voor de door mij geleverde value!

Bepaal zelf factuurbedrag

De laatste organisatie waar ik voor werkte organiseerde speciale thema avonden voor verdere verdieping aan oud cursisten. Deze avonden waren gratis maar aan het einde van de avond vroegen wij om feedback en wat zij de waarde vonden van deze avond. Dit bedrag zou aan hen worden gefactureerd. Als maatstaf gaven wij een geschatte waarde aan van ongeveer 400 euro.

Wellicht heb je zelf ook nog voorbeelden uit de praktijk, wij zijn er nieuwsgierig!

Wil je dit artikel delen?

Share on Whatssapp
Share on Linkdin
Share on Twitter
Share on Facebook

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!