Zonder Producenten geen waarde

Wat is de rol van de producent in het Value for Value model? Hoe kan een producent bijdragen aan het leveren van waarde? Waarom noemen deze mensen eigenlijk producenten? In deze post staan we stil bij de cruciale rol van de producent in het mogelijk maken van waarde. En de directe feedback loop die voor de geleverde waarde in het Value for Value model.

Introductie van de producent

In het Value for Value model bepaald de gebruiker van een dienst zelf de waarde ervan. Deze waarde wordt direct aan de makers. Een eerlijk model dat onafhankelijkheid aan de makers geeft en een directe feedback loop in gang zet. Dit betekend dat wanneer er veel waarde in zit dan geven de gebruikers dit terug en bij weinig waarde zul je ook de waardering zien teruglopen. Gebruikers en makers trekken zo gezamenlijk op om geleverde waarde te maximaliseren. De gebruikers die de zelf bepaalde waarde levert noemen we een producent.

Wat is een Producent?

Een producent stelt met zijn of haar bijdrage de makers van een dienst in staat om meer waarde te leveren of waarde te blijven leveren. Deze term kom je vooral tegen in de entertainmentindustrie en media. Een definitie:

Een producent is een persoon of organisatie die de zakelijk en financiële leiding heeft over een artistiek proces.(bron)

En dat is precies wat er gebeurd. Omdat de producent bepaald met hun bijdrage wat er mogelijk is. Zonder hun bijdrage geen dienst en hoe groter de bijdrage hoe meer er mogelijk is. Dit kan een financiële bijdrage zijn maar ook op andere vlakken. Bijvoorbeeld door zelf een wederdienst terug te leveren. In het geval van de ‘No Agenda Show’ kunnen producers naast het overmaken van geld ook waarde terugleveren door mee te helpen aan het programmeren van de site. Of modereren van hun eigen sociale netwerk. Het maken van cover art voor afleveringen etc.

Producenten in de ecologie

Nog treffender is wellicht de definitie van een producent in de ecologie:

In de ecologie zijn producenten de autotrofe organismen die aan de basis staan van de koolstofkringloop van de ecosystemen op de wereld. Autotrofe organismen produceren de organische stoffen die heterotrofe organismen nodig hebben om te kunnen leven.(bron)

Daarom zonder bijdrage van producenten is er überhaupt geen mogelijkheid om waarde te leveren.

Zelf producer worden?

De huidige technologie maakt het mogelijk voor gebruikers van de diensten op een voor hen geschikt moment waarde terug te leveren. Ook Entrepreneurability stelt hun diensten (blogs, podcasts, workshops, trainingen) beschikbaar voor iedereen. Deze diensten zijn niet gratis, maar jij bepaald zelf wat de waarde is. Help ons mee om meer waarde te leveren of te blijven leveren door zelf producer te worden

Wil je dit artikel delen?

Share on Whatssapp
Share on Linkdin
Share on Twitter
Share on Facebook

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!