Ondernemende vaardigheden
Video/Tekst

Deep Democracy

Les 20 Hoofdstuk 2 Module 3

Wijsheid van de minderheid

Als we besluitvorming doen volgens het 'democratische' proces van de meeste stemmen gelden, negeren we een hoop andere inzichten en wijsheid. Ook is deze aanpak een risico voor de mate van draagvlak van een besluit. Heb je al eens een situatie meegemaakt waarbij je tot het minderheidsstandpunt behoorde? En toen het meerderheidsbesluit een feit was, wat dacht je toen? "Ach, dat andere standpunt is eigenlijk ook wel goed." of dacht je eerder "Ja, zeg daar ben ik het gewoon niet meer eens!"

Met Deep Democracy heb je een krachtig proces in handen waarin je gefaciliteerd de wijsheid van het minderheidsstandpunt meeneemt in het meerderheidsbesluit!

Hoewel het raadzaam is om je vooral te laten scholen in deze methode en hoe deze te faciliteren. In hoofdlijnen komt het basisproces op het volgende neer:

De Lewis methode van Deep Democracy bestaat uit een aantal stappen. Deze stappen helpen om de stem van de minderheid gehoord te laten worden. Op deze manier kunnen we deze stem meenemen in het meerderheidsbesluit. De stappen van dit proces zorgen ervoor dat de afwijkende mening naar voren komt, waardering krijgt en meegenomen wordt in het besluitvormingsproces.Het ziet er als volgt uit.

1 - Verzamel alle invalshoeken

Voor het te nemen besluiten zoeken we naar ieders mening, idee en invalshoek. Iedereen wordt uitgenodigd deze te delen. Voor de facilitator van dit proces vraagt dit om een onbevooroordeelde en luisterende houding. Alle bijdragen doen er toe!

2 - Zoek actief naar 'het alternatief'

In deze stap gaan we op zoek naar afwijkende meningen. Dit is een bewuste stap om mensen met een alternatieve of afwijkende mening de ruimte te geven deze te delen. Wij zijn geneigd om met de in stap 1 gemaakte voorstellen direct aan de slag te gaan. Dit zijn vaak de voor de hand liggende voorstellen. In Deep Democracy vragen we expliciet of iemand nog een totaal ander idee heeft. Het alternatief.

3 - Verspreid 'Het alternatief'

De afwijkende meningen zijn niet alleen de mening van de persoon die ze deelt. Het is onderdeel van de groep. Om te voorkomen dat deze personen alleen komen te staan vragen we of anderen zich enigszins herkennen of het kunnen verbinden aan het nieuwe voorstel. 

Na deze stap hebben we een aantal voorstellen waar door de groep op gestemd kan worden.En deze stap is het gemakkelijkste van allemaal. Iedereen heeft 1 stem en bij een unanieme meerderheid brengen we het voorstel in praktijk. Bij een verdeelde stemming laten we de groep lobbyen door argumenten voor de voorgestelde alternatieven te delen. Dit geeft meer informatie in de groep en helpt de groep mogelijk bij het besluiten. Hierna volgt opnieuw een stemming over de voorstellen. ls er een meerderheid is na het stemmen voor een voorstel dan volgt de laatste stap.

4 - Voeg de wijsheid van de minderheid toe.

In deze stap komt de kracht van Deep Democracy naar voren. Iedereen die niet heeft gestemd voor het meerderheidsvoorstel krijgt erkenning voor hun 'verlies'. Daarna stellen we hen de vraag wat zij nodig hebben om mee te gaan met het meerderheidsbesluit. Dus niet mensen de kans geven alsnog hun zin te krijgen. Ze hebben verloren maar krijgen de kans hun zorgen voor het meerderheidsbesluit te delen. Hun wijsheid.

Deze wijsheid voegen we toe aan het meerderheidsbesluit en komt opnieuw in stemming. Op deze manier geven we een stem van de minderheid aan het meerderheidsbesluit. Mocht na enkele keren dit proces doorlopen en nog geen besluit zijn genomen dan gaat het niet meer om het besluit maar speelt er iets onder de waterspiegel wat besproken moet worden. Een extra stap is nodig.

5 - Duik in de onderstroom.

In deze stap draait het vaak om emoties. Deep Democracy kent een aantal technieken om deze emoties boven water te krijgen. Het rijkt te ver voor deze les om hier verder op in te gaan. 

Meer weten over Deep Democracy?

Pen

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!