Ondernemende vaardigheden
Video/Tekst

Innovatie is een mindset

Les 22 Hoofdstuk 3 Module 3

Innovatie geeft kansen

Bovenstaande video herinnerd aan een bijzondere tijd in de topsport. Een innovatie die leidde tot een ware regen aan wereldrecords. Naarmate een sport groeit en mondiaal wordt, professionals in staat zijn hier hun werk van te maken, worden de onderlinge verschillen kleiner dan ooit. Men zoekt naar innovaties die de ander net een stap voor zijn. In de zwemwereld was lycra jarenlang de standaard in zwemkleding.

Tot men actief op zoek ging naar andere stoffen. Men nam een stap verder terug en keek naar de evolutionaire voordelen van dieren. Zo kwam met uit bij de haaien die een extreem efficiente huid hebben. Met behulp van uitgebreid onderzoek ontwikkeld men een fastskin. Een zwempak die van de nek tot de enkel kon worden gedragen. Wanneer je met je hand over de stof ging voelde je hele kleine haakjes. Net als een haaienhuid. Dit was een revolutie in de zwemwereld maar hield het niet op.

Op een bepaald moment waren de pakken zo ver doorontwikkeld dat de technische vaardigheden van de zwemmer ondergeschikt werden aan de kracht die zij konden opbrengen. Wereldrecord na wereldrecord werd aan flarden gezwommen en uiteindelijk werden dergelijk pakken verboden en kwamen er nieuwe regels. In de formule 1 is het niet anders, we kennen allemaal nog de introductie van de klapschaats.

Innovatie in organisaties

Topsport is altijd een veilig metafoor maar ook een beperkte aangezien dit zich afspeelt in een afgebakend en overzichtelijk speelveld. In organisaties is dit speelveld vele malen complexer en minder overzichtelijk. We lijken soms voetbal, hockey en tennis tegelijkertijd te spelen met 23 doelen, 14 netten, 7 scheidsrechters op een veld van 15 vierkante kilometer. 
Echter innovatie in organisaties is nog steeds mogelijk en hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Al is het wel inspirerend om naar grote voorbeelden te kijken.

Voorbeelden. Innovatie is niet per se disruptief.

  • Post-its, een van de meeste bekende innovaties. Een onderzoeker van 3M die een lijm had ontwikkeld die plakkerig genoeg was maar dingen niet vast maakte. Zonder feitelijk toepassing. Die ontstond pas jaren later als verkapte boekenlegger. De rest is geschiedenis. (lees meer)
  • Netflix. In tegenstelling tot de blockbuster videotheken met vaste openingstijden, beperkte assortiment en strikte regels voor huurtermijnen pakte Netflix dit compleet anders aan. Later zelfs de overgang makend naar online
  • Wikipedia - Waar voorheen we een dure gebundelde encyclopedie moesten aanschaffen om informatie te vergaren over een uiteenlopende set aan onderwerpen. Was de introductie van Wikipedia een flinke innovatie. Gebruikmakend van de collectieve wijsheid van de wereldbevolking. Mensen konden zelf informatie over onderwerpen toevoegen, wijzigen en verwijderen. Actueel en zo veel meer mogelijkheden dan een papieren variant.

Maar kleine innovaties zijn er meer dan genoeg van, zie bijvoorbeeld de korte video hieronder. Door continue jezelf af te vragen of iets niet beter of gemakkelijker kan verfijn je de wijze waarop je je werk organiseert. 

Voor de context. Uit deze stapel stenen die uit meerdere formaten bestond moest een specifieke maat worden uitgezocht. Dit formaat bleek bovenop de stapel te liggen. Om niet iedere keer de stapel of te lopen of met de stenen te moeten gooien (beide heb ik geprobeerd) was een eenvoudige lank als glijbaan een effectieve methode gebleken. Dat is ook innovatie, het continue bezig zijn met hoe kan het steeds iets beter.


Pen

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!