Ondernemende vaardigheden
Video/Tekst

Lef is soms nodig

Les 28 Hoofdstuk 5 Module 3

Risico onbekend? Lef!

In het vorige hoofdstuk hebben we stil gestaan bij het inschatten van de risico's en de gevolgen ervan dragen. Maar in sommige gevallen is het onmogelijk alle risico's te overzien. We weten simpelweg niet wat er gaat gebeuren. Dan komt het aan op lef!

Aan de slag gaan met ondernemende vaardigheden is 'scary sh*t'. Zeker in een bestaande organisatie waar verantwoordelijkheden, structuren en processen zijn vastgelegd. Je gaat over tot een nieuw initiatief, hoe andere hier op zullen reageren is onvoorspelbaar. Van origine valt de vaardigheid lef niet onder de ondernemende vaardigheden. Maar wij begrijpen maar al te goed dat deze vaardigheden een impact zullen hebben op het bestaande. Dus haal een keer diep adem en spring in het diepe!

Lef zijn kleine acties

Onze perceptie is vaak dat lef iets groots en meeslepend is zoals parachute springen vanaf een hoog gebouw. Lef zit vooral in de kleine acties. 

Als je lef hebt, heb je geen angst!

Lef staat niet tegenover angst. Maar het mag best naast elkaar bestaan. Als je niet nieuws gaat doen, iets dat spannend is, mag je best een angstig gevoel hebben. Maar het moet je niet verlammen, dan wordt het gevaarlijk!

Je hebt het, of niet

Een groot misverstand is dat niet iedereen over deze vaardigheid beschikt. Sterker nog, slechts 1 op de 3 mensen zegt over zichzelf dat ze lef hebben. Maar jij hebt vast wel eens iets gedaan in je leven waarvan je achteraf dacht....woooow, hoe heb ik dat ooit durven doen!

Juist door alle vier de vaardigheden te omarmen en ermee aan de slag gaan reduceer je de risico's en onzekerheden en hoef je minder lef bijeen te schrapen om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Dus wat houd je tegen?

Reflectie

1.  Wat houdt je momenteel tegen om met deze vaardigheden aan de slag te gaan?


2.  Moet je hier iets mee?

  • a) Zijn er dingen waar je iets mee moet?
  • a) Welke dingen hoef je je eigenlijk geen zorgen om te maken?

3.  Van de dingen waar je iets mee moet...

  • a) Zijn er dingen die je kunt veranderen?


4.  Van de dingen die je niet kunt veranderen...

  • a) Hoe kun je de impact verminderen?
Pen

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!