Ondernemende vaardigheden
Video/Tekst

Optimaliseren drie productiefactoren

Les 4 Hoofdstuk 2 Module 1

Optimaliseren van factoren

Sinds de industriële revolutie proberen we onze productieprocessen te optimaliseren. We hebben een indrukwekkend aantal manieren bedacht om het te besturen. In de afgelopen decennia hebben we Projecten en Projectmanagement frameworks zoals Prince2 geïntroduceerd, om onze productiviteit te optimaliseren hebben we Lean geïntroduceerd en om in creatieve omgevingen te faciliteren hebben we Agile waarden en principes geïntroduceerd, samen met talloze frameworks en werkwijzen. Allemaal om onze arbeidsmiddelen te optimaliseren. Kapitaalmiddelen worden tegenwoordig sterk gereguleerd en gecontroleerd (om voor de hand liggende redenen) en we proberen voorzichtiger om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen door ons te concentreren op circulariteit.

Alleen al door deze drie factoren toe te passen en te optimaliseren, wordt uw organisatie in deze tijd geen succesvolle organisatie. Ondernemerschap aan uw mix toevoegen, zou de slag kunnen slaan. Hier zijn de belangrijkste ingrediënten.

Ondernemende vaardigheden

Het vermogen om de productiefactoren optimaal te benutten, is ondernemerschap. Dit omvat vijf elementen:


  • Initiatief nemen - Actiegericht en gedreven door voorwaartse beweging
  • Strategische zakelijke besluitvorming - Gebaseerd op een duidelijke visie en strategie om beslissingen te kunnen nemen
  • Innovatie - Verkennen en experimenteren
  • Risico dragen - de gevolgen van de voorgaande drie elementen nemen, ongeacht de uitkomst.
  • Lef - om daadwerkelijk ingesleten patronen te doorbreken is een gezonde dosis lef nodig.

Deze vijf elementen bepalen of een geproduceerd product of dienst ook daadwerkelijk tot leven komt. Naar de markt gaan heeft deze vaardigheden nodig. Verbeteringen om door te gaan en op een markt te komen, hebben deze manier van denken nodig. En met een toename van het aantal zelfstandige professionals, de purpose economy en een generatie die arbeidsmarkt betreedt die wordt opgevoed met Entrepreneurability, zijn de vaardigheden dus ook al beschikbaar. Dit zou kunnen verklaren waarom steeds meer organisaties concepten als ‘Lean startup’ onderzoeken en hackathons organiseren om het ondernemerschap te vergemakkelijken.

Wat echter niet is geëvolueerd, zijn de organisatiestructuren van bedrijven en de belonings- en compensatiestructuren. Dus als we deze vaardigheden nodig hebben om te werken, hoe zullen we dan onze organisatievormen aanpassen? En misschien nog belangrijker, hoe gaan we mensen belonen als we ondernemend gedrag van ze verwachten. Zullen we wegkomen door ze gewoon een maandelijks salaris te betalen?

Waarbij de drie belangrijkste factoren inkomen genereren via huurinkomsten (natuurlijke hulpbronnen), rente (kapitaal) en lonen (arbeid). De vierde factor, ondernemingsvermogen, wordt gecompenseerd door winst en verlies. Als u een bedrijf bezit, verdient u alleen als er winst wordt gemaakt, zo niet, dan krijgt u niets. Met de opkomst van ondernemingsvermogen in onze beroepsbevolking moeten we onze organisatiestructuren en belonings- en compensatiestructuren wellicht gaan herzien.

Reflectie

1.  Welke ondernemende vaardigheid is in jouw organisatie het meest aanwezig?


2.  Welke ondernemende vaardigheid kan in jouw organisatie het meest worden verbeterd?


3.  Hoe wordt ondernemend gedrag in jouw organisatie beloond?

  • a) Welke prikkels stimuleren ondernemend gedrag?
  • b) Welke prikkels ontmoedigen ondernemend gedrag?
  • c) Welke verandering zou je willen doorvoeren om ondernemend gedrag meer te stimuleren?
Pen

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!