Ondernemende vaardigheden
Video/Tekst

Structureer je initiatief

Les 15 Hoofdstuk 1 Module 3

Andere aanpak is nodig

Bij het starten van een initiatief is er een grote mate van onzekerheid aanwezig. We hebben een beeld van de gewenste outcome en hebben mogelijk al een idee met welke output dit te realiseren. Maar of dit daadwerkelijk realiteit zal worden blijft ongewis. Dit vraagt om een aanpak welke in staat is met deze onzekerheid om te gaan zonder dat er wederom een verstikkend proces ontstaat.

Welke aanpak in welke situatie?

In een situatie waarin volledig duidelijk is wat de vraag is en hoe deze te realiseren en door wie dit te doen is de aanpak heel eenvoudig. In een dergelijke simpele omgeving is het gewoon doen. Alsof je een hamburger besteld bij een bekende fastfoodketen. Volg de stappen en je krijgt aan het einde van het proces een gore hamburger. Een volledig uitgekauwd proces (pun intended).

Complexity model by Ralph D. Stacey

Complexity model - Ralph D. Stacey

In een situatie waarbij er redelijk bekend is wat er wordt gevraagd en er ook een idee is hoe dit te realiseren. We hebben dit al een aantal keer gedaan maar weten ook dat er enkele variabelen zijn die van invloed kunnen zijn op de uitkomst. Dan kunnen we hiervoor een planmatig aanpak kiezen. Dit is de standaard in veel organisatie. Een plan maken, in welke stappen komen we tot de gewenste uitkomst.

In een situatie waarin meer onbekend is dan bekend dan vervalt de waarde van het maken van een plan. Er zijn gewoonweg teveel variabelen die de gewenste uitkomst kunnen beïnvloeden. Dit vraagt om een aanpak die frequent inspecteert en waar nodig bijstuurt op basis van transparantie. Een empirische aanpak, net als in de wetenschap.

In een situatie van volledige onvoorspelbaarheid is de vereiste aanpak een van inspelen op de situatie. Ad hoc. 

Het Scrum Framework

In een situatie waarin er meer onbekend is dan bekend dan vraagt dit om een aanpak die voldoende flexibiliteit biedt om bij te sturen en te leren maar duidelijkheid geeft wie welke verantwoordelijkheid draagt en wanneer we transparantie creëren om dit te kunnen doen.

Het Scrum Framework is hiervoor uitermate geschikt en biedt een set van afspraken en rollen hoe we in een dergelijke omgeving ontdekken wat het juiste is zonder al teveel risico te nemen of beperkt te worden door gebaande paden.

Dit framework is de afgelopen decennia erg populair bij organisaties en wanneer met de juiste uitgangspunten en waarden toegepast is het een lichtgewichte aanpak in omgevingen met veel onzekerheid. Voldoende structuur daar waar nodig en flexibiliteit om te ontdekken wat het juiste is.

Meer leren?

Lees de Scrum Guide of volg een training

Pen

Bel mij!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!